Societățile sunt în continuă schimbare și evoluție, iar aceste schimbări au avut un ritm alert în ultimele decenii. Europa găzduiește astăzi multe culturi. În mod treptat s-a recunoscut că și minoritățile au drepturi care trebuie respectate și recunoscute. În Europa vechiul concept potrivit căruia națiunile sunt entități omogene din punct de vedere cultural a trebuit revizuit.
Procesul de integrare europeană, schimbările tehnologice, migrațiile, precum și dependența economică și socială, crescând între diferitele regiuni ale lumii, au determinat schimbarea acestui concept.
În literatura de specialitate găsim foarte multe sugestii legate de procesul incluziunii, de aceea sarcina nu cade doar pe umerii profesorului, într-adevăr el are un rol important la clasă, de la atitudinea pe care o are vis-a-vis de copilul cu nevoi speciale până la predare și evaluare. Resursele pe care profesorul le are sunt foarte importante, aici intrând materialele pe care le utilizează, metodele prin care lucrează cu copiii, cunoștințele pe care le are în lucrul cu copilul cu nevoi speciale, timpul de instruire pentru că, față de un copil tipic, la copilul cu nevoi speciale timpul este mult mai mare.
Școala are un rol foarte important în procesul intructiv-educativ al copilului cu nevoi speciale, pe lângă obligația de a-l integra într-o clasă obișnuită, aceasta mai trebuie să respecte anumite criterii: copilul cu nevoi speciale să fie apropiat de vârstă față de ceilalți copii, copilul să fie înscris la școala de circumscripție pentru ca el să fie împreună cu ceilalți copii și în timpul liber, să participe la lecții împreună cu ceilalți elevi, astfel legându-se prietenii, ceea ce pentru un copil cu nevoi speciale joacă un rol foarte important în acest proces, astfel ei se pot cunoaște mai bine.În procesul instructiv-educativ se implică consilierul școlar și profesorul de sprijin.
Cadrele didactice pot apela la specialiști sau pot apela la alți copii pentru a interveni în sprijinirea elevilor cu nevoi speciale.
Școala incluzivă valorifică fiecare elev în parte, șlefuind fiecare copil pentru a-i da strălucirea de care are nevoie. Ea vede potențial în fiecare elev, îl susține și îl sprijină. Un elev poate învăța dacă acestuia i se asigură materialul de care are nevoie, sprijinul, condițiile necesare, un curriculum adaptat la cerințele copilului.
Fiecare copil e unic, având ritmul lui de învățare, iar acesta trebuie susținut pentru ca el să nu se simtă marginalizat și dat la o parte din grupul școlar.
Școlile eficiente au un management bine structurat și pus la punct, acestea implică toți profesorii în planificarea curriculară, o comunicare foarte bună și eficientă între elevi și cadrele didactice, implică părinții în activitățile școlii, cadrele didactice au o atitudine pozitivă la ore și manifestă un interes ridicat față elevi.
Prof. învățământ preșcolar
Mișu-Popescu Mona-Ștefania