Nevoile psihologice de bază în dezvoltarea copilului

0
1860

       A fi părinte sau un adult care crește, formează, educă, dezvoltă un copil nu este ușor dar bineînțeles că nu este imposibil!

       Putem transforma această meserie de părinte sau cea de cadru didactic într-o artă. O artă care să ducă la o dezvoltare armonioasă pe cele trei paliere ale individului ca și ființă umană. Aceste trei paliere sunt: cognitiv, emoțional și social.

      Ne lovim adesea de comportamente care nu ne plac, pe care le considerăm “rele”. Primul pas este să vedem de ce apar aceste comportamente nedorite. Pentru acest scop, vom porni întotdeauna de la întrebarea “de ce?” Întotdeauna în spatele unui comportament antisocial există o cauză. Avem nevoie să descoperim cauza care a dus la acel comportament.

În literatura de specialitate găsim trei nevoi de bază ale copilului, care trebuie satisfăcute pentru o dezvoltare armonioasă. Aceste trei nevoi de bază  le sunt necesare atât copiilor, cât și nouă, adulților.

Cele trei nevoi de bază sunt:

  • Prima nevoie este: nevoia de conectare.

           Nevoia de conectare se referă la necesitatea de a  fi iubit, de a se simți iubit, de a fi validat, de a fi văzut, de a dezvolta sentimentul de apartenență . Dacă această nevoie îi este satisfăcută copilului, atunci când va deveni adult nu va mai simți nevoia de validare din exterior,  simțindu-se liber și sigur pe el însuși.

Trăim în aceste vremuri în care job-urile ne suprasolicită, având un program de lucru prelungit și sarcini multiple, însă întotdeauna copilul trebuie să rămână pe primul loc. Dacă atunci când veniți de la job, reușiți să lăsați problemele de la job la ușă, iar gândul vă este la momentul prezent, la starea de aici și acum, cu siguranță veți reuși să vă conectați în mod autentic cu copilul dumneavoastră, iar el va simți această conectare, va simți că este iubit, că este văzut; în acest fel, nevoia de conectare îi va fi satisfăcută. Ascultarea activă a copilului duce tot către conectare, către respectarea emoțiilor acestuia. Uneori nu știm cum să reacționăm și intrăm într-o luptă de putere ceea ce nu conduce la nimic benefic. Printr-o simplă propoziție, dar nu doar spusă, ci simțită cu adevărat atunci când copilul are o emoție mai puternică, duce către o conectare autentică. Exemplu:Observ că acum ești supărat! Vrei să discutăm acum sau atunci când simți tu vorbim despre subiectul pentru care ești supărat?

  • A doua nevoie este: nevoia de control în dreptul său.

          Nevoia de control în dreptul său se referă necesitatea de a deveni autonom. Atenție! A nu se confunda cu „îl lăsăm pe copil să facă ce vrea”. Întotdeauna în creșterea și educarea copilului aplicăm limite și reguli sănătoase.  Nevoia de control în dreptul său îl ajută pe copil să se dezvolte armonios, iar mai târziu, în viața de adult va ști cum să ia singur propriile decizii. Autonomia se dezvoltă încă din copilăria mică, fiind necesar ca cel mic să fie  lăsat să se îmbrace singur, să mânance singur, etc. Aceste lucruri îl vor ajuta să prindă încredere în propriile forțe. Un exemplu de satisfacere a nevoii de control în dreptul său: copilul nu vrea să mănânce micul dejun; noi ca și adulți venim în întâmpinarea lui cu două  feluri de mâncare: lapte cu cereale sau ceai de fructe cu ou fiert. În același timp îi aducem copilului argumente sănătoase:  „Laptele cu cereale este un mic dejun sănătos și te va ajuta să capeți putere și multe vitamine; ceaiul de fructe cu miere te ajută să fii sănătos iar oul are calciu pentru ca tu să crești puternic. Amândouă sunt sănătoase și gustoase, dar tu decizi pe care îl alegi astăzi. (îi dăm de ales între două lucruri și astfel copilul simte că este sursa deciziilor sale).

Prin atitudinea noastră putem dezvolta autonomia copiilor, ajungând mai târziu să facă alegeri asumate.

Copiilor întotdeauna trebuie să le aducem argumente și să comunicăm cu ei extrem de mult.

Atunci când le impunem  copiilor un anumit lucru iar ei simt acest lucru, vom  primi din partea lor revoltă, încăpățânare, frică, sau chiar vor ajunge să aibă secrete față de noi. Aceste lucruri vor aduce mai târziu dezechilibre asupra personalității lor.

  • A treia nevoie este: nevoia de competență.

          Nevoia de compentență se referă la nevoia de a învăța, de a ști, de a fi capabil să, de a se dezvolta, de a simți că poate. La copiii mici această nevoie este caracterizată prin curiozitate. Un exemplu de satisfacere a nevoii de competență: “copilul mic vrea să ude florile, el toarnă apă și în ghiveciul cu flori dar dă și pe jos din greșeală. Eu, în calitate de adult nu îi scot în evidență faptul că a dat pe jos, ci îl felicit pentru că a turnat aflorii din ghiveci…” De aici putem continua conversații cu el despre floare și despre ce nevoie are floarea ca să crească. Iată cum am satisfăcut nevoia de competență a copilului, ne-am și conectat, iar în plus deschidem orizonturi noi de cunoaștere despre natură.

        Copiii dobândesc cele mai multe achiziții  atunci când există o conectare profundă între noi și ei.

           Prin satisfacerea celor trei nevoi de bază vom ajunge să creștem și să devoltăm copii ferciți, în armonie cu ei și cu cei din jurul lor.

Prof. pentru învătământul preșcolar
Mișu-Popescu Mona-Ștefania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.